Deze column heb ik 2 uur nadat de KNVB Easy Toys als sponsor van FC Emmen weigerde geschreven. Na een sommatie en door de dreiging van een kortgeding ging de voetbalbond alsnog door de knieën.

Emmen, het altijd gemoedelijke noorden. Daar waar in de lucht corona door nuchterheid wordt verdreven en waar men elkaar de kop niet gek maakt. Daar waar je nog afspraken kunt maken zonder besodemieterd te worden. Maar ook waar FC Emmen speelt en die voetballen zoals zojuist beschreven. Nuchter en volgens de opdrachten van Dick Lukkien. Ze zijn daar nog trouw. De marketingafdeling van deze verrassende club had zijn huiswerk goed gemaakt. Zoek een sponsor in moeilijke Corona-tijden zei de voorzitter. Deze inkomsten kunnen wij nu goed gebruiken. En ja hoor, geen energie-boeren, geen verzekeraar-oplichters of worstverkopers. Nee, ze kwamen met Easy Toys.

Met ruim 14.000 producten in hun brede assortiment komt iedereen aan z’n trekken bij EasyToys.
En dat wil toch iedereen?
Dit bedrijf verkoopt allerlei populaire toys als vibrators en dildo’s en daarnaast verkopen zij onder andere de meest uiteenlopende koppeltoys, sexy lingerie voor hem of haar, condooms, massageolie, glijmiddel en een grote diversiteit aan BDSM-producten. Daarmee bieden zij gegarandeerd een passend speeltje voor iedere seksuele voorkeur, kortom; voor ieder wat wil(d)s. En natuurlijk voor voetballers en sters. Die lusten er namelijk ook pap van. Niets is een mens vreemd. Oh ja, voor de gekleurde mens ook hoor. En transgenders, gehandicapten, homo’s (oh nee, die voetballen niet…) en de bisexuele medemens.
Pffff…ik zou eens iemand overslaan.

Ik heb heel stout gekeken op hun site en zag dat ze ingeschreven staan bij de kamer van koophandel, een btw-nummer hebben, een open website met alles erop zoals betalingsvoorwaarden, klachten afhandelen, een helpdesk mocht je er niet uitkomen óf inkomen (hahaha, lollig) en bovenal; discretie gegarandeerd!
Wat wil je nog meer in tijden dat treurig genoeg de publieke preutsheid zijn intrede heeft gedaan.
Immers, lieden met allerlei bezwaren, veelal van buitenlandse afkomst, mogen in musea bepalen wat er wel en niet aan de muur komt te hangen. Vrouwen met een diep decolleté worden geweigerd om binnen te komen in een museum en op de televisie zijn afplakpleisters op iets wat naakt is van alle dag geworden.
De waanzin wordt door de waanzin steeds waanzinniger…

Het feestje van speeltjes en genot gaat helaas niet door voor FC Emmen.
De KNVB heeft aan FC Emmen laten weten dat deze mooie sponsordeal niet kan doorgaan en dat hun besluit is genomen omdat de samenwerking met EasyToys in strijd is ‘met de goede zeden, de goede smaak of het fatsoen’.
Het KNVB-bestuur is namelijk van mening dat het hoofdsponsorschap van EasyToys ervoor zorgt dat de eredivisieclub in verband wordt gebracht met de seksindustrie. De KNVB benadrukt hierin met name haar bezorgdheid over de jeugd, die in veel gevallen toch een voorbeeld zien in de voetballers en zich willen identificeren met hun voorbeelden.
Dat EasyToys voor de jeugd al op zoek was naar een goed doel om de lege ruimte op de borst aan te schenken maakte geen verschil voor de voetbalbond. Ook het feit dat er bij de Drentse voetbalclub behoefte is aan extra financiering maakte het oordeel van de heren in de Zeister-bossen niet anders.

Mijn bek viel open van verbazing toen ik dit las. Elke keer dat het niet gekker kan in dit land, gebeurt het toch. Is de KNVB nu opeens ook nog hoeder van kerk der zeden? Kennen ze daar in Zeist nu helemaal geen feestjes? Wippen ze alleen op hun bureaustoel en anders 1 x per maand met de ogen dicht met het licht uit? Wat bezielt dit besluit? Nooit met jongeren op stap geweest? Ze zijn voor de buitenwereld aan het verpreutsen maar achter deuren flink aan het ketsen. Read my lips.
De meeste jongeren hebben het alleen maar over chickies, luisteren naar de meest pornografische rap en Pornhub is hun browser. Hebben ze in Zeist nooit een clip gezien van een rapper met allerlei als hoeren uitziende dames om zich heen die hij wapperend met 2 x 5 opgestoken vingers bedient. Nou, daar kijken zij de hele dag naar. Dat zijn hun helden.
Easy Toys uit Groningen is bij de interesse van de jeugd de Donald Duck, de Eppo en Bessy Turf samengevat. Zelfs de Linda is aanstootgevender.

In Zeist vinden ze een Nederlandse loterij niet aanstootgevend ondanks de enorme toename van gokken bij de jeugd? Of energieboeren die je dag en nacht stalken met betere voorwaarden. En bij ING kunnen ze alles vertellen van zwart geld uit het criminele circuit. Ik zou deze flauwe voorbeelden niet hebben genoemd als zij echt menen FC Emmen te verbieden om met Easy Toys op de borst te spelen.

Het is ook niets nieuw om erotische reclame in de sport aan te bieden
In 1986 kreeg Sauna Diana (destijds een parenclub, swingersclub) toestemming van de KNWU om vanaf het jaar erop een amateurploeg op te zetten. Deze wielerploeg participeerde zowel in nationale als internationale wedstrijden, waaronder de Tour de Trump in Amerika in 1989, waar Sauna-Diana-renner Eddy Bouwmans zich bij de profploegen in de kijker weet te fietsen. De wielerploeg hield in 1991 op te bestaan. Beate Uhse was ooit de sexkoningin van Duitsland. Zij bezat de gehele erotische industrie in ons buurland. Uhse was een van de belangrijkste mensen voor seksuele bevrijding in de Duitstalige wereld. In 1989 ontving ze zelfs het ” Bundesverdienstkreuz ” (Duits kruis van verdienste).  Zij sponsorde jarenlang de voetbalclub Wiener SC die destijds trots met haar seximperium speelde. Ze wonnen vervolgens niks. Onderzoek wees uit dat ze te opgewonden om nog een pepernoot te raken want hun shorts knelde af….

Ik heb tweemaal de Tour de France voorbij zien komen. Voordat de wielrenners passeren komt er een stoet van reclamewagens voorbij, de tourkaravaan.
Een grote reclame-optocht waarbij allerlei producten worden aangereikt aan de toeschouwers. Snoep, wasmiddelproducten, ansichtkaarten, sleutelhangers en wat al niet meer.
Zo ook een vrachtwagen vol met condooms. Protegé heette het. Wel 250.000 rubbertjes werden die drie weken met zandscheppen richting de toeschouwers gegooid. Ik heb ‘m nog steeds. Aandenken aan een mooi wielerjaar met Michel Indurain en Erik Breukink.

In mijn ogen is er helemaal niks mis met Easy Toys op voetbalshirts. Het heeft zelfs iets educatiefs. De KNVB stelt zich nu op als een moraalridder en dat is gekkigheid.
De jeugd moet juist weten dat vrijen leuk kan zijn en bovenal veilig. Want dat predikt Easy Toys namelijk ook.
Het is zelfs een lachwekkende actie van de KNVB.
Ik zie bij Studio Sport liever Easy Toys prijken op de shirts dan Kroon Leverworst destijds bij Heerenveen. Ik werd DAAR altijd een beetje onpasselijk van met mijn bordje op schoot!!
Zo’n worst met een knoop aan ieder uiteinde en een ringetje erom heen gekneld. Jakkes..

Ik ga naar bed..