Ik geef het toe, ik ben een intellectueel.
Maar ik ben ook een fan van Johan Derksen.
Rarara hoe kan dat?
Voor vele rijmt dit niet maar door met een leugen te beginnen kan ik nu wel mijn punt maken.

Voor een bepaald verheven publiek is Voetbal Inside een onwaardig programma. De intellectuelen vinden dit programma alleen voor de pleps met onderbroekenlol.

Ook zijn de tafelheren met regelmaat te sarcastisch naar anderen toe maar dit wijkt niet af van de dagelijkse cabaretier-humor maar dit heet weer creatieve vrijheid en is dus opeens wel leuk..

Ik kan met verbazing naar Johan Derksen luisteren en zelfs kijken.

Zittend op het puntje van mijn stoel en met gespitste oren zit ik te wachten wat er nu weer komen gaat.
Ik ben er al mee naar mijn psycholoog gegaan. Hij kan mijn fascinatie ook niet plaatsen. Want doorgaans bestaat mijn televisie-avond uit een Italiaanse zwart-wit Art House film uit 1963 waarin 2 uur uur lang aardappels uit de grond gefilmd worden op het platte land van Ambrucie met Valantina Cortese in de hoofdrol.
En toch ben ik fan van Voetbal Inside? 

Laat ik beginnen te vermelden dat ik Johan Derksen mag.
Ik ben ooit naar hem toe gegaan, toen Voetbal International nog in Gouda gevestigd was, om met hem te praten over het destijds onderbelichte specialisme ‘voetbalconditie’.
Hij ontving mij hartelijk met een heerlijk ruikende sigarenlucht in zijn werkkamer. Waar ruik je dit nog? Ik had een boek meegenomen met handtekeningen van het Nederlands Elftal van 1978 die ik ooit van Wim Rijsbergen had gekregen. Ik gaf hem deze cadeau. Johan verzameld met de precisie van een Zwitsers uurwerk voetbalboeken. Ik maakte hem daar meer blij mee dan mijzelf met dit boek.

Over mijn ideeën van voetbalconditie was hij in die periode zeer duidelijk. Hij vond het allemaal maar onzin. Daar ik een kruistocht tegen de KNVB aan het vechten was over ditzelfde onderwerp had ik hem toch aan mijn zijden. Johan en de KNVB is als Boris Johnson en de Europese Unie.

Later heeft hij zijn halsstarrige houding ten aanzien van voetbalconditie wel weer bijgedraaid. Kan ook niet anders. Voetbal is namelijk ook een sport waar dezelfde fysiologische wetten gelden als bij andere sporten.

Ik hou van eerlijkheid en dat maakt mij ook een fan van Johan.
Zeg de dingen zoals ze zijn en maak van je hart geen moordkuil.
De huidige maatschappij zit in de wurggreep van de angst. Iedereen is bang ook maar iets te zeggen omdat het een ander mogelijk niet aanstaat. Voordat je het weet wordt je aangeklaagd.
Is er een man hoffelijk naar vrouwen toe dan ben je een geile donder die moet hangen in de MeToo-discussie.
Staat men 1 op 1 met een kind dan breekt het angstzweet uit want  dat is verdacht en voordat de persoon in kwestie het door heeft is hij een pedofiel.
Kijkt men iemand net iets te lang in de ogen aan dan wordt er gevraagd ‘of er iets is’ of dat je ‘moeilijkheden zoekt’.
Je hebt tegenwoordig eerder een advocaat op je dak dan een vogel.
Hou maar je mond, sta overal boven, doe of je neus bloed en zwijg als het graf.
Klokkenluiders worden met hun moed beloont met een faillissement en vadertje staat kijkt laf de andere kant op.
Wat recht is krom, en wat krom is wordt door de mensen met geld wel weer recht geluld.
Als je eerste hulp verleent en er gaat iets mis dan wordt jij aangeklaagd. Dus loop maar door.
God heeft zich allang teruggetrokken.

Johan Derksen is een van de weinigen mannen die niet bang is en lak heeft aan beleidsmakers. Hij is recht door zee en zegt wat hij vindt. Dit staat mij zó aan een wereld van knikkende knieën.
Of dat je het er mee eens bent of niet, het is zijn kijk op voetbal in combinatie met de alledaagse maatschappelijke onderwerpen.
Niet alles wat hij zegt slaat hout, dat weer wel. Maar dit doen uw gedachte en uitspraken ook niet. Net zoals die van de minister-president of Theo Maassen of van uw huisarts.
Want naast de nootjes en chips op tafel van V-Inside staat ook een pot met zout. Let maar op. Neem het programma dus ook maar met een korreltje zout. 

Neem nu zijn betoog over voetballers die hier zijn opgegroeid en zijn opgeleid en dan toch voor de nationale ploeg van Marokko kiezen.
Hij heeft volkomen gelijk om te zeggen dat dit waanzin is. Mede veroorzaakt door die gruwel die ‘dubbel paspoort’ heet. Neem dus maar geen Turkse of Marokkaanse voetballers in dienst zou ik zo zeggen.
Of het hoogste vrouwelijke ambt wat er is, je bent koningin van Nederland!! En toch een dubbel paspoort? Afschaffen! Deze mooie dame vertegenwoordigd Nederland met een Argentijns paspoort. Waarom? Je bent de lijm in onze Nederlandse samenleving. Je hebt er voor gekozen om Nederland te vertegenwoordigen.
Dus wat mij betreft; iedereen één paspoort en mocht men zich hier niet thuis voelen dan ga je terug waar je je wel senang voelt. Vreten van twee walletjes is huichelen. 

Johan Derksen provoceert. Dat de tafelgenoten het soms bewust afzwakken maakt dat hij na afloop van de uitzending toch nog wat zout overhoud.
Maar zijn maatschappelijke visie verweven met het voetbal zijn voor mij zo helder dat ik het vaak met hem eens ben. Misschien wel ingegeven door de absurde overgevoelige, angstige en betuttelende maatschappij van tegenwoordig. Pappen en nat houden en vooral politiek correct zijn. We zijn over be-polderd en angst overheerst. Gelukkig niet op de maandag- en vrijdagavond.