Al weken gaan voorbij zonder eredivisievoetbal. De profs zitten al weken thuis, waar ze zich vermaken met potjes Yahtzee, inspirerende boeken, stofzuigen en hun kinderen.

Zo kabbelen hun levens voort, ontdaan van de prestatiedruk, de hectiek, de concurrentiestrijd, de perspraatjes en de wedstrijdhonger die hun bestaan als profvoetballer kenmerken. Van dat leven rest nog slechts één basaal element: fit blijven. Lopen. Opdrukken. Sit-ups.

Nadat op zondagavond 15 maart alle sportcomplexen in Nederland op slot gingen, werd ook voetballers verwacht dat ze zouden thuiswerken zoals circa de helft van de beroepsbevolking nu doet. In de praktijk betekent dit dat hun collectieve wedstrijd-tot-wedstrijdritme is teruggebracht tot een dagelijkse individuele trainingssessie van anderhalf tot twee uur, die de meesten in de ochtend uitvoeren om er maar vanaf te zijn. Tussendoor berichten ze daarover in een app. Of ze spierpijn hebben. Hoeveel ze gelopen hebben. Of ze goed slapen.

De tekst die u tot nu toe heeft gelezen komt van Fabian van der Poll uit het NRC-Handelsblad. Want wat mij opviel in dit artikel is de realiteitszin van spelers die een inkijkje geven van hun dagelijkse Corona-leven voor dit artikel. En dit doet mij deugd. Want wauw, wat staat de voetballerij de laatste weken in een kwaad daglicht. Tenminste, dit is wat ik in mijn directe overal hoor. “Wie denkt de voetbalwereld wel niet wie ze zijn” is de algemene kritische lading. Zo ook van mijn (die hard voetbalfan) groenteman, mijn neven en nichten die leven voor het voetbal, collega’s die werkzaam in de voetbalwereld en wandelaars die mijn tuin passeren en mij aanspreken over de vaak absurde reacties uit de voetbalwereld. Want foei, wat heb ik mij weer verbaasd over de arrogantie en de status apartes die zij toch iedere keer weer ten toon spreiden.

Het meteen driegen van de UEFA richting het Belgische voetbal en richting een handvol Nederlandse voetbalclubs die de competitie stop wilden zetten zette bij de gewone burger kwaad bloed. Immers, als ze dat door zouden zetten dan werden zij geroyeerd voor toekomstig internationaal voetbal, was het antwoord uit Nyon. Hun spelregels zijn “a offer you can’t refuse”. Dus Wimbledon, het Olympisch Comité, de Giro, de Formule 1 en alle andere mega-sportevenementen zijn pipo’s en zijn wél vatbaar voor het Corona-virus? Voetbal niet. Want in de voetbal staan ze net iets dichter bij God dan andere simpele zielen.

En dan de pedante vertoning van Arno Vermeulen bij Studio Sport. Deze was tekenend van de bijzondere positie die voetbal altijd weer denkt in te mogen nemen. Wat was het geval. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven uitte zijn grieven aan het adres van de KNVB en meldde dat PSV niet gaat voetballen in juni. Hij vond dat het voetbal geen status aparte verdient en dat er helemaal niet over het uitspelen van de eredivisie kan worden gesproken, terwijl er dagelijks nog veel mensen overlijden aan het corona-virus. Vermeulen verweet hem (overigens net als een aantal collega-burgemeesters) voor zijn beurt te spreken en was geërgerd omdat de burgemeester zou hebben gesuggereerd dat ‘het voetbal’ een uitzonderingspositie verdient. Hij sprak daarbij in een uitzending van Studio Sport ook van demagogie. Het was een slechte beurt van stalmeester Vermeulen wat ook hier veel reacties heeft losgemaakt op social media.

Maar nu de hoofdrolspelers zelf. De mannen die het meel zijn om brood te bakken. Lees de reacties van enkele spelers in hetzelfde artikel uit het NRC Handelsblad. Dit doet je voetbalhart goed. Zij zijn de positieve geluiden die het beeld richting de voetbalwereld bij mij doen keren.

In Enschede is Peet Bijen (FC Twente) ontspannen. Na zijn oefeningen is hij dikwijls druk met de voorbereiding op de komst van een golden retriever („een lieve hond”). Hij klust en leest, en wanneer zijn vriendin klaar is met studeren, gaan ze aan de wandel of spelen ze Yahtzee. „Zij kan ook goed koken. Dus daar kijk ik ook altijd wel naar uit.”

Bij het lezen van het nieuws verbaast Bijen zich er soms over dat het ook zonder voetbal nog veel over voetbal gaat. „Laatst nog bij de persconferentie van Mark Rutte. Ik geloof dat het de vierde vraag was. ‘En hoe zit het met het voetbal dan?’ Vind ik apart. Wij vermaken elk weekend een hoop mensen, maar de crisis brengt voetbal ook in een ander licht. Laten we er niet te belangrijk over doen. Er zijn vakgebieden waarvoor duidelijkheid van groter belang is dan voor ons.”

Joris Van Overeem (FC Utrecht): „Voetbal staat zo in de schijnwerpers dat het een groot deel van het nieuws domineert. Elke branche bereidt scenario’s voor, maar anders dan in die bedrijfstakken komt het in het voetbal allemaal in het nieuws. Uiteindelijk is toch volkomen duidelijk dat we pas voetballen als de overheid dat goedkeurt?”

Mario Bilate van RKC: „Ik wil pas voetballen als dat risicovrij is. Als het nog te gevaarlijk is om publiek toe te laten, kun je dan wel van ons verlangen dat wij spelen? Ze hebben uitgezocht dat sporters het virus sneller verspreiden via transpiratie en verhoogde ademhaling door inspanning. Ik kan het dus van een tegenstander krijgen en vervolgens doorgeven aan mijn ouders. Dat idee vind ik moeilijk te accepteren. Ik wil pas het veld op als het veilig is. Niet omdat iets of iemand daar financiële belangen bij heeft.”

Willem II speler Jordens Peters: „Door de situatie zitten er wel een hoop spelers in onzekerheid over hun baan, net als werknemers in andere sectoren. Eind dit seizoen lopen er contracten af. Niet die van mij, wel die van ploeggenoten. Wat gebeurt er met hen? Waar spelen ze volgend seizoen? Die vragen leven wel. Voetbal is ook werk.”

Joris Van Overeem: „In Engeland vroegen grote clubs als Tottenham en Liverpool overheidssteun aan om personeel te betalen. Ik vind het goed dat de maatschappij dat niet pikt. Deze crisis geeft mij de indruk dat het in de eredivisie allemaal goed geregeld is. Of de clubs houden de schijn op, maar voor mijn gevoel hebben ze hun zaken op orde. Mocht het nodig zijn om salaris in te leveren voor onze collega’s op kantoor, dan doe ik dat met liefde. Mijn teamgenoten vast ook.”

Met deze reacties heb ik ook weer zin om zo snel mogelijk aan de voetbalslag te MOGEN gaan….